Äitienpäivänä juhlitaan Teknowaren äitejä eri puolilla maailmaa

Toukokuussa äitienpäivää vietetään eri puolilla maailmaa. Koska myös toimipisteitämme on ympäri maailmaa, niin ainakin Arabiemiraateissa, Malesiassa, Yhdysvalloissa, Puolassa, Ruotsissa, Isossa-Britanniassa ja Suomessa juhlitaan Teknowaren äitejä. Kysyimme heistä muutamalta, mitä äitiys merkitsee ja mitä he odottavat tulevalta juhlapäivältä.

Shirlyn Malesiasta: “Äitiys on kokemus, josta en luopuisi mistään hinnasta”

Shirlyn Lau, on neljän lapsen äiti ja työskentelee Malesian tehtaallamme Kaakkois-Aasiassa. 

Shirlyn kertoo, että kotona riittää vilinää, sillä lapset ovat iältään neljästä kymmeneen vuotta. Arki pienten lasten äitinä on ihanaa, mutta välillä kuluttavaa: “Olen äiti 24/7. Vapaa-ajalla, loma-aikoina sekä työssä ollessani. Onneksi Teknowarella arvostetaan äitiyttä, ja joustoa löytyy hyvin esimerkiksi lasten sairastellessa.” Shirlynin mielestä äitiys on kuitenkin kokemus, josta hän ei luopuisi mistään rahasummasta. “Kaikki ne hymyt, halit sekä lasten kiukuttelutkin ovat kallisarvoisia muistoja, joita vaalin sydämessäni”, hän kertoo.

Äitienpäivää Shirlyn odottaa innoissaan, sillä lapsilta on luvassa kortteja sekä pieniä, omatekoisia lahjoja. Ruokaa Shirlynin ei tarvitse sunnuntaina tehdä, sillä hänen miehensä on perinteisesti vienyt koko perheen syömään ulos äitienpäivänä.

 

Lacy ja Tammy Yhdysvalloista: “Äitienpäivässä parasta on yhteinen aika”

Lacy Willis ja Tammy Waugh työskentelevät Teknowaren tehtaalla Yhdysvalloissa, Conwayssä. Molemmat naiset ovat äitejä ja sen lisäksi Tammy on isoäiti kahdelle lapsenlapselleen. Sekä Lacylle että Tammylle äitiys on luonnollisesti tärkeä asia. Molempien mielestä on kunnia seurata lasten kasvua läheltä ja olla heidän elämässään mukana. “Toivon antavani hyvät eväät tyttärelleni elämään”, Lacy miettii. Tammyn lapset ovat jo isompia ja muuttaneet pois kotoa. Tammy arvostaa erityisesti yhteistä aikaa lasten ja lastenlasten kanssa: “Äitienpäivänä kaikki eli tyttäreni, kolme poikaani ja kaksi lastenlastani ovat tulossa luokseni. Syömme ja nautimme toistemme seurasta.” Lacyn äitienpäiväperinteisiin kuuluu piknik koko perheen ja isovanhempien kanssa State Parkissa. (Kuvassa Lacy vasemmalla ja Tammy oikealla.)

Äidit Puolasta: “Äitiys antaa merkityksen elämälle”

Myös Puolassa äitienpäivää juhlitaan toukokuussa. Puolan tehtaalta ajatuksiaan äitiydestä ja äitienpäivästä kertoi seitsemän äitiä: Dagmara Kawalec, Edyta Biskupek, Marta Bernadyn, Magdalena Kołosowska, Marta Juszko, Beata Paturej ja Dorota Lewandowska. 

Naisilla on yhteensä 13 lasta, joten porukasta löytyy kokemusta monen ikäisistä lapsista. Naisten mielestä äitiys on ollut elämää mullistavaa, varsinkin äitiyden alussa: “Ensimmäiset askeleet ja sanat antoivat tietyllä tavalla merkityksen elämälle, kun olikin yhtäkkiä jonkun äiti ja vastuussa toisesta.” Naisten mielestä yhteiset ajat ovat arvokkaita. Ajan kuluessa suhde muuttuu myös ystävyydeksi, kun oman lapsen kanssa löytyy yhteisiä mielenkiinnon kohteita.

Haastatellut Teknowaren Puolan äidit tunnustavat, että äitiyteen liittyy välillä haasteita. Joustoa ja ymmärrystä löytyy Teknowaren puolelta, sillä yllättäviä ja vaikeita tilanteita tulee aika ajoin eteen lapsiperheissä. “Äitiys on kuitenkin parasta, mitä meille on tapahtunut. Kaikesta huolimatta”, naiset toteavat.

Kaikki seitsemän äitiä odottavat äitienpäivää. Perinteisesti puolalaisia äitejä muistetaan kukilla, lahjoilla ja korteilla. Äidit arvostavat myös sitä, että yleensä äitienpäivänä lapset ovat ystävällisiä ja avuliaita äideilleen. (Kuvassa Puolan äidit. Ylärivissä vasemmalta oikealle: Dagmara Kawalec, Edyta Biskupek, Marta Juszko ja Magdalena Kołosowska. Alarivissä vasemmalta oikealle: Marta Bernadyn, Beata Paturej ja Dorota Lewandowska.)

MILLA Lahdesta: “Äitiys on opettavaista”

Haastatelluista tuorein äiti löytyy Suomesta. Milla Rouhelosta tuli pienen pojan äiti reilu vuosi sitten. Hän kertoo lapsen syntymän tuoneen paljon iloa ja muutosta elämään: “Alku oli ajoittain raskasta, kun vauva-ajan heräilyt ottivat voimille ja uusia rutiineja opeteltiin. Unta on oppinut arvostamaan ihan eri tavalla.” Milla kokee äitiyden opettaneen paljon ja tuntee suurta iloa ja rakkautta seuratessaan poikansa kehitystä.

Milla kertoo, että työpaikalla suhtauduttiin mahtavasti perheenlisäykseen: “Kaikki onnittelivat töissä ja sain jäädä hyvillä mielin äitiyslomalle.” Milla kertoo, että yhteyttä työkavereihin on pidetty myös äitiysloman aikana.

Toista äitienpäiväänsä tuore äiti odottaa ristiriitaisin tuntein. Millan oma äiti nukkui pois viime vuonna, eikä hän ole mukana juhlimassa tärkeää päivää. Milla on kuitenkin kiitollinen, että he saivat viettää yhdessä äitienpäivää viime vuonna. “Tänä vuonna vietämme äitienpäivää yhdessä miehen vanhempien kanssa. Käymme yhdessä ulkoilemassa ja ravintolassa syömässä. Mukava päivä varmasti tulossa”, Milla summaa ajatuksiaan.

Hyvää äitienpäivää meillä työskenteleville sekä kaikille muillekin äideille!



Äitienpäivä Teknowarella 2022

Iso-Britannia 27.3.

Suomi, Yhdysvallat ja Malesia 8.5.

Arabiemiirikunnat 10.5.

Puola 26.5.

Ruotsi 29.5.